Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství čísla 23!

28. 11. 2011

 Tajemnství čísla 23


Všichni se tváří, že vědí. Když nevědí dělají, že vědí. Ale proč se Spiral Tribe dostali právě k dvacettrojce nemá s těmito verzemi moc společného. 

S číslem 23 poprvé přišli R. Shea a R. A. Wilson v trilogii "Illuminatus", kterou napsali v letech 1969 až 1971. Pro ty, co nevědí, jedná se o americké anarchisticky laděné spisovatele. Knihy mají konspirační námět, plný tajných organizací a mystických náboženských kultů, odehrávající se v 80. letech v USA, míchá se zdrcující vážností všechny záhady, provázející lidstvo od jeho počátků dohromady. Od tajných služeb, templářských rytířů a kultu uctívačů bohyně matky vedou nitky konspiračních sítí až k tajemné sektě iluminátů, jejíž kořeny sahají až do věku Atlantidy. V ději se číslo 23 objevuje běžně a je jím označován bůh chaosu. 

Dále je zde hudebník Genesis P-Orridge, zakladatel nejkompromisnější kapely všech dob Throbbing Gristle. Tato kapela se dá považovat za stvořitele industrialu a průkopníky šumu a chaosu v hudbě. Ano, přesně tak, chaosu. Později se stává Genesis P-Orridge kapelníkem uskupení známého jako Psychik TV, avantgardní pionýři acid parties konce 80.tých let. 



V roce 1976 začíná pracovat Bill Drummond ve sci-fi divadle Kena Camppbella. Jedním z prvních představení, na nichž Drummond u Campbella pracoval, byla adaptace sci-fibestselleru Illuminatus! Tam objevil magičnost čísla a jakožto symbol chaosu ho přivádí k dokonalosti, když v roce 1987 společně s Jimmym Cautym zakládá projekt The JAMS, který o pár měsíců později nese název The KLF. Tento projekt dobil špičky hitparád MTV a vzápětí ukázal jak na komerční a konzumní hudební průmysl kašle. Na předávní cen Brit Awards 1992 je s nimi na podiu heavymetalová kapela Extreme Noise Terror. Drummond do mikrofonu pronáší slavná slova "This Is Television Freedom" a začíná peklo. Členové ENT mlátí do nástrojů, jejich dva zpěváci přes sebe řvou, zatímco Drummond do mikrofonu huláká slova, která jsou vše, jen ne původním textem skladby. Na záběrech do publika je jasný zmatek: sakra, měli přece hrát tu skvělou skladbu, co známe z MTV? Během druhé sloky se Drummond na malou chvíli při pohledu na diváky neudrží a vyprskne smíchy, pak se ale sebere a zbytek skladby dohuhlá. Vzápětí zmizí v zákulisí, a když se znovu objeví, má v puse zapálený doutník a v ruce samopal. Chvíli se apaticky pohupuje, pak zvedne zbraň a začne do publika střílet slepými náboji. Na konci skladby padá opona a do nastalého ticha se ozve předtočená věta: "Dámy a pánové, The KLF právě opustili hudební průmysl." Na oficiální after party nechají jako dar organizátorům doručit uříznutou ovčí hlavu a dva kýble ovčí krve. Vzápětí Drummond a Cauty rozpouštějí The KLF a o několik měsíců později smažou mastery skladeb, které vytvořili, aby nemohly být již nikdy vydány. A to je teprve začátek... 23.8.1994 se seberou s vydělaným milonem liber do Skotska a před televizní kamerou jej spálí v krbu. Pak podepíší dokument v němž se zavazují 23 let nepromluvit o projektu spálených peněz :-) The KLF předvedli hudební chaos, provokaci, ale i svobodu, která nemá v historii obdoby. Ve svých skladbách samplovali šlágry od Abby a podobných skupin a na pódiu provokovali. Co vydělali spálili... Avšak zapsali se do histroie stylem definovaným jako New Beat a položili tím základy raveu a později i hardcoru. 

Video z Brit Awards 1992 (Bill Drummond + Extreme Noise Terror + KLF), kde zazní slavná slova "This Is Television Freedom": 



Ale vraťme se opět o pár let zpět. Genesis P-Orridge přitáhnul do Anglie acid house a potkává lidi ze Spiral Tribe. Myšlenka mystického čísla 23 byla tak silná, že celý sound system nakazila. A třeba taky z toho důvodu, že jedny z prvních parties se pořádali kolem silnice M23. 

To je v podstatě vše, možná to není do detailu vysvětlené, ale sám sem víc nevypátral a za případné nedostatky se omlouvám. 

Spirála:
Spirála je často používaný keltský symbol a vyskytuje se v mnoha variacích. Její pravý význam není jistě znám, ale mnoho takových symbolů se našlo také v Irsku a ve Francii. Předpokládá se, že symbolizuje cestu z vnitřního světa k vnější duši nebo do vyšších duševních úrovních; představuje růst, rozšíření a vesmírnou energii, to závisí na kultuře, která ji použila. Ve starověkém Irsku se používala jako symbol slunce. Symbolem Spiral Tribe a později i celé scény se stala právě spirála. 

Manifest Spiral Tribe:
Neznámě je jediným zdrojem nových vědomostí.
Systémy zajišťující naše přežití, jsou organické.
Abychom mohli obnovovat buněčné stěny, je třeba dělit a násobit.
Staré bariéry padají, starobylé pilíře se hroutí a nové struktury vznikají na jejich místě.
Každá nová generace rodí tu následující.
Staré dává vzniknout novému.
Žijeme v momentu nekonečné proměny,
propojujícím minulost, přítomnost a budoucnost.
Cílem našeho snažení je objevovat neustále se měnící horizont.
Průběžně zavádět nové parametry,prozkoumávat a zabezpečovat každý nový stupeň, kterého dosáhneme.
Naším úkolem je zničit tu lhostejnost, která je zopdpovědná za zánik životní síly na naší planetě.
Naším cílem je pozitivně motivovat lidi a národy.
Je čas probudit planetu ze spánku!
Tento krok za dokonalostí,využívající nejmodernější digitální technologie,
zkombinované s organickými životními systémy má sílu mohutně otřást lidskými smysli a tak poskytnout
ten chybějící kousek energie, potřebný kvantový skok z pozemského na mimozemské vědomí.
-Spiral Tribe- 

Poznámka autora:
Vypadá to, že dnes již většina účastníků freeparty nemá o tomto manifestu, který se zrodil na počátku 90.tých let minulého století ani ponětí. Dnes se na scéně objevuje byznys, frajeřina, demence a tvrdé drogy. Je třeba tento manifest pochopit a zamyslet se. Slupka shnije, ale jádro zůstane, posune dál a jinam. Doufejme…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář